Siapa Almarhum Habib Munzir Fuad Al-Musawwa?

HB1

Karamah Habib Munzir melemparkan jubahnya ke kawah gunung berapi dan memadamkan gejolak laharnya yang hampir melimpah

Mohd Ali Atan : mohdaliatan7@gmail.com

MASTIKA Januari 2014

TANGGAL 15 September 2013 pukul 3.30 petang di Rumah Sakit Cipto Mangunkusumo, Jakarta Indonesia, pulanglah Habib Munzir Fuad Al-Musawa ke hadrat Ilahi pada usia 40 tahun.

Pemergiannya dalam usia yang begitu muda ditangisi umat Islam di seluruh dunia. Kehadirannya telah memberikan inspirasi kepada jutaan orang di muka bumi ini. Menatap wajahnya sahaja memberikan ketenangan apatah lagi menghadiri majlis zikir dan  nasihatnya.

Sifat rendah diri, pemalu dan lemah lembut, itulah antara akhlak mulia Habib Munzir al-Musawwa. Tetapi karamahnya banyak membantu masyarakat. Misalnya tujuh tahun lalu ketika Gunung Papandayan hampir meletus Habib Munzir pergi ke gunung berapi itu lalu berdoa.

Kemudian Habib Munzir melemparkan jubahnya ke kawah yang sedang bergelojak dengan lahar panas. Subhanallahl Gunung berapi itu tidak meletus hingga sekarang!

Pernah Habib Munzir ziarah ke Wilayah Beji Depok yang terkenal dengan sihir dan dukun santet untuk mengadakan majlis zikir dan selawat. Keesokan harinya seorang dukun hitam yang terkenal jahat datang menemui panitia majlis.

“Aku mahu jumpa tuan guru yang buat maulud nabi di sini! Aku mempunyai empat jin khadam. Semalam mereka lenyap. Lalu subuh tadi aku lihat jin khadamku sudah pakai baju putih dan serban masuk Islam.”

Dukun hitam itu bertanya kepada jin khadamnya kenapa masuk Islam.

Jawab mereka, “Apakah juragan tidak tahu? Semalam ada Rasulullah s.a.w  hadir di majlis zikir Habib Munzir!”

Pernah juga seorang dukun yang tercari-cari ke mana perginya dua ekor harimau jadi-jadian yang menjaga rumahnya. Akhirnya dukun hitam itu menemui jin khadamnya sedang duduk bersimpuh di depan pintu masjid mendengarkan ceramah Habib Munzir.

Demikian pula berlaku pada murid Habib Munzir hendak berangkat ke Cirebon yang terkenal dengan ahli santet. Murid Habib Munzir bimbang untuk keluar berdakwah di daerah tersebut.

Habib Munzir menepuk bahu muridnya dan berkata, “Ma’aan nabiyy! Berangkatlah, Rasulullah s.a.w. bersama kalian!”

Lalu berangkatlah mereka sambil mengalunkan selawat dan maulud nabi. Tiba-tiba terjadi ribut hingga menggoncang rumah yang mereka duduki dengan dahsyat. Lantas mereka berdoa mohon perlindungan daripada Allah. Ajaibnya apabila ribut mereda terdengarlah bunyi ledakan bola api di luar rumah menandakan santet yang mahu dikirim kepada mereka telah musnah.

Habib Munzir juga pernah berkunjung ke Bali dan ditempatkan di rumah bersebelahan dengan kediaman Raja Dukun Leak di Bali. Keesokan harinya Raja Leak itu berkata
“Saya mencium haruman daripada Raja Pulau Jawa ada di sekitar sini semalam”

Siapa Habib Munzir?

Habib Munzir dilahirkan pada 23 Februari 1973 di Cipanas Cianjur, Jawa Barat. Putera kepada Fuad Abdurrahman Al-Musawa  dan Rahmah Hasyim Al-Musawa. Ayahnya, Fuad mantan pelajar Universiti New York, Amerika Syarikat dan wartawan di akhbar Berita Buana.

Namun Habib Munzir lebih cenderung kepada pengajian ilmu agama. Selepas tamat sekolah menengah atas, Habib Munzir menekuni  ilmu syariah Islam di Ma’had Assaqafah Al Habib Abdurrahman Assegaf di Bukit Duri Jakarta Selatan. Billau juga mengambil kursus Bahasa Arab di LPBA Assalafy Jakarta Timur.

HB4

Habib Munzir mendalami lagi ilmu syariah islamiah di Ma’had Al Khairat,  Bekasi Timur yang dipimpin oleh Habib Naqib Muhammad bin Syeikh Abu Bakar bin Salim.

Beliau banyak menimba ilmu di Maahad al-Khairat dan di sinilah beliau  kenal dengan Habib Umar bin Hafidz pemimpin Ma’had Darul Mustafa di Tarim, Hadhramaut Yemen pada tahun 1994.

Selama empat tahun Habib Munzir mendalami ilmu fikah, ilmu tafsir al-Quran, ilmu hadis, ilmu sejarah, ilmu tauhid, ilmu tasawuf, mahabbaturrasul, ilmu dakwah, dan ilmu syariah lainnya.

Selepas tamat pengajian Habib Munzir membuka majlis zikir pada setiap malam Selasa dan memimpin Ma’had Assa’adah, yang diwakafkan oleh Al Habib Umar bin Hud Alattas di Cipayung.

Malangnya orang ramai kurang berminat mengikuti pengajiannya. Sang Habib mengubah strategi dakwahnya daripada menyampaikan permasalahan fikah yang rumit kepada nasihat secara berhikmah berdasarkan ayat-ayat al-Quran dan hadis Nabi s.a.w.

Tidak cukup dengan itu, nasihat yang berhikmah dilembutkan lagi dengan untaian bahasa yang indah hasil luapan kecintaan dan kasih kepada Nabi Muhammad s.a.w.

Habib Munzir bukan seperti ustaz lain yang selesa menyampaikan ilmu di masjid dan tempat tertentu sahaja. Beliau sanggup turun ke tengah umat dan duduk mendengar bagi membantu  menyelesaikan masalah mereka.

Tidak kira siang dan malam Habib Munzir berdakwah dari rumah ke rumah di Jakarta. Masuk ke merata ceruk dan daerah pedalaman yang pernah sampai Islam kepada penduduknya.

HB5

Sang Habib tidur di mana-mana sahaja. Bahkan pernah tertidur di teras (porch) rumah orang kerana penghuni rumah sudah tidur dan beliau tidak mahu membangunkan mereka di tengah malam.

Melalui jubah dan serban putih serta kitab-kitab yang dikeleknya Habib Munzir sanggup naik turun  bas mencari sesiapa jua untuk menyampaikan dakwah.

Misi Sang Habib ialah menyeru orang ramai bertaubat kepada Allah dengan mengikuti sunnah baginda Rasulullah s.a.w. dan mencontohi akhlaknya.

Hasilnya amat memberangsangkan.Semakin ramai hadirin membanjiri setiap majlis zikir dan nasihat yang diadakan Habib Munzir. Masjid dan surau yang menjadi lokasi majlis zikir dan nasihat berhikmahnya pun dipenuhi jemaah dari segenap lapisan masyarakat. Lalu timbullah permintaan agar majlis sang Habib diberikan nama khusus untuknya.

“Majelis Rasulullah!” jawab Habib spontan sambil tersenyum menawan.

Hal ini kerana kesemua fokus majlis adalah berkaitan zikrullah dan nasihat berhikmah daripada sirah dan sunnah Rasulullah s.a.w. demi menggapai keimanan sejati.

Majlis Rasulullah pun dianjurkan di Masjid Raya Al-Munawar Pancoran Jakarta Selatan, Masjid Raya At Taqwa Pasar Minggu Jakarta Selatan, Masjid Raya At Taubah Rawa Jati Jakarta Selatan, dan Maahad Darul Ishlah Pimpinan KH. Amir Hamzah di Jalan Raya Buncit Kalibata Pulo.

Hadirin yang ramai mengundang cemuhan manusia yang dengkikan dakwah Habib Munzir apatah lagi golongan Wahabi yang tidak suka maulud nabi kerana bagi mereka ia suatu bidaah.

Namun Habib Munzir tidak pernah membalas cemuhan mereka walaupun beliau boleh melakukannya. Bagi mengelakkan sebarang kesulitan maka Habib Munzir mengadakan Majlis Rasulullah pada setiap malam Selasa di Masjid Raya Al-Munawar Pancoran di Jakarta Selatan. Itu pun 10,000 hadirin menghadiri Majlis Rasululah setiap minggu!

Tersebarlah kemasyhuran Habib Munzir dan Majlis Rasulullah di sepanjang Pantai Utara Pulau Jawa dan Pantai Selatan, Bali, Mataram, Irian Barat, Singapura, Malaysia, Amerika, Jerman dan lain-lain negara.

Habib-Munzir2

Jenzah tokoh disayangi ramai itu disolatkan untuk kali terakhir

Banyak stesen televisyen menyiarkan tentang Majlis Rasulullah hingga terbinanya laman sesawang   www.majelisrasulullah.org.

Hingga kini lebih sepuluh ribu masalah agama telah dijawab oleh Habib Munzir dengan bahasa yang indah dengan penah kasih sayang hingga menarik kunjungan jutaan umat Islam di seluruh dunia.

Bagi Mastika amat molek para ulama dan ustaz di negara kita mencontohi dakwah yang dilakukan oleh Habib Munzir. Ajaibnya Habib Munzir tidak pernah duduk di kerusi empuk dan bilik berhawa dingin menerima gaji setiap bulan sahaja.

Habib Munzir memuliakan saudaranya dan tidak segan-segan memaut bahu orang jahil untuk berdakwah. Dakwah Habib Munzir juga tidak terikat waktu pejabat!

Syabas Habib Munzir semoga pemergianmu diganti Allah den seribu kelahiran insan pendakwah sepertimu!

Bersama taburan bunga mawar bersemadilah Habib Munzir Musawa yang amat kami kasihi  dengan aman. Semoga kami dapat bersama Habib Munzir di dalam khemah Rasulullah saw dan mendapat syafaat baginda di  padang mahsyar kelak! Amin

HB3

Ribuan pengikut mengiringi jenazah Habib Munzir untuk disemadikanLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,183 other followers